In de vitrine

Enkele voorbeelden van eerdere schenkingen door particulieren.

Actie Niet Weggooien in de media

De Actie Niet Weggooien mag gezien worden. En ze wordt gezien. Een greep uit verslagen van afgelopen jaren.

Bevrijdingsrokje van Henny Geurts

Henny droeg het feestrokje als zevenjarig meisje tijdens de viering van de bevrijding. De familie Geurts had aan het einde van 1944 door het oprukkende front vanuit Noord-Limburg moeten evacueren naar Friesland. Daar werd Henny’s jongste zusje geboren. Na de terugkeer in hun dorp Gennep, droeg ze trots haar nieuwe kledingstuk. Het was door haar oma gemaakt.

Boekje met tekeningen

Het bijzondere boekje is in kamp Westerbork voor Dolly vervaardigd. Hij vierde zijn vijftiende verjaardag op 9 januari 1944. Tekst en tekeningen zijn gemaakt door kamptekenaar en gevangene Werner Löwenhardt.

De Trouwjurk

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was textiel schaars en waren mooie stoffen zoals zijde vrijwel onverkrijgbaar. Het zijde van parachutes was daarom na Market Garden een bijzondere aanwinst die werd gebruikt voor trouwjurken en doopjurkjes. Deze prachtige trouwjurk met haarbandje en lange sleep werd gemaakt voor de verloofde van Antoon van Jeuken.

Liesel Reichstaler-Heynemann door Leo Kok

Liesel (1926) groeide op in Dortmund. In de herfst van 1933 ging zij met haar moeder haar vader achterna, die naar Nederland was gevlucht. Ze kregen een woning in Amsterdam. Vader probeerde met allerlei baantjes het hoofd boven water te houden. Liesel wist zich goed aan te passen. Het dagelijkse leven veranderde ingrijpend tijdens de bezettingstijd.

Lotte Heider-Lehmann door Leo Kok

De soms komisch aandoende oefeningen die gymnastiekleidster Lotte Heider-Lehmann gaf werden gefilmd door de kampfotograaf Breslauer en getekend door Leo Kok. Leo Kok maakte de tekening naar aanleiding van Lotte’s verjaardag op 3 augustus 1944.

Schetsboekje van Leo Gootjes

Leo Gootjes tekent in de hongerwinter zijn schetsboekje vol. Zijn zoon Theo wordt als peutertje geportretteerd. Een herinnering aan de hand van dit schetsboek.

Sisal gevlochten tasje

Een rond tasje gevlochten van sisal met twee hengsels en een eveneens van sisal gemaakte knoop voor de sluiting. Het tasje is geborduurd met rode bloemen op groene steeltjes. De binnenkant van het tasje is gevoerd met een stuk van een hemd van een Japanse bewaker.

SS-vlag Scholtenhuis weer terug in Groningen

In het kader van Actie Niet Weggooien van 3 mei 2011 kreeg de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) een bijzondere schenking aangeboden. De SS-vlag die op het Scholtenhuis wapperde tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd overhandigd. De zwarte vlag met de witte runentekens was voor veel Groningers het symbool van de Nazi-terreur op het Scholtenhuis.

Vetlapdoosje uit Malang, 1942.

Een vetlapdoosje dat versierd is met op de deksel een ingegraveerde voorstelling van een landschap. Op de binnenkant van het deksel staat: "Aan mijn Moedertje, Malang 25-12-'42".